Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Mizah Kitapları – Mizah Yazarları

Mizah Kitapları - Mizah Yazarları

Türkiye’de satışları sınırlı sayıda olsa da kendine özgü bir kitlesi bulunan mizah alanında her sene 1 ya da 2 kitap yayınlanmaktadır. Büyük kitap mağazalarında dahi mizah kategorisi tek raftır. Yine de bu alanı takip edenler oldukça vefalı okurlardır. Yazarlarını sıkı takip ederler ve peşlerini bırakmazlar. Peki, Türkiye’de bu sınırlı alanda kaç yazar hizmet veriyor?

En Önemli Mizah Yazarları

Türkiye’de mizah kitabı yazan yazar sayısı 10’u geçmez. Çoğu dergilerde köşe yazan yazarlardır. Bunların en önemlileri Feyyaz Yiğit, Vedat Özdemiroğlu, Alpay Erdem, Fırat Budacı, Mehmat Ali Çatal ve Öğünç Ersöz’dür. Bu yazarlar yalnızca kitap yazarak geçimlerini Türkiye şartlarında sağlayamadıklarından senaryo yazmak ve dergilere hikaye üretmek gibi ek işlerle uğraşırlar. Bu yazarları daha yakından tanıyacak olursak…

Feyyaz Yiğit

Feyyaz Yiğit; Aptal ve Olduğu Kadar isimli kitaplarıyla dikkat çekmiştir. Büyük bir yayınevi olan Okuyanus tarafından basılan bu kitaplar istenilen satış rakamına ulaşamasa da Feyyaz Yiğit’in yazarlık alanında da söz söyleyebileceğini kanıtlamıştır. Yiğit, kendine has mizah anlayışı ve sansürsüz yazarlığıyla kitaplarında durumları başarıyla yansıtmasıyla tanınmıştır. Öte yandan bir gardırop üzerine yaptığı iki sayfalık betimlemesi onun değişik bir zekaya sahip olduğunun örneğidir. Yiğit ayrıca mizah dergilerinde yazarak Ölümlü Dünya gibi farklı bir anlayışla yapılan yapımlarda da yer almaktadır.

Vedat Özdemiroğlu

Vedat Özdemiroğlu 2000’li yılların başında oldukça geniş bir haydar kitlesine ulaşmıştır. Uykusuz dergisinin zirve yaptığı bu dönemlerde Bebek Kafası köşesinde Türkiye hallerini oldukça başarılı bir şekilde yansıtmış, köşesine taşıdığı şiirlerle de edebiyat tutkusunu okurlarıyla paylaşmıştır. Özdemiroğlu Hafif Sözlü Türkçe Mizah adlı kitabı en dikkat çeken yapıtıdır.

Alpay Erdem

Alpay Erdem de Uykusuz ile adını duyurmuş ve Stand Up gösterileriyle Ben adlı köşesinde yazdıklarını adeta sahnelediği dünyasıyla Türkiye’nin önde gelen absürt yazarlarından sayılır. Bisiklet tutkusuyla da bilinmektedir. Ben adlı mizah kitabı serisi devam etmektedir. Son yıllarda kendini tekrar etmesi sebebiyle popülaritesi düşen yazarlar arasındadır.

Fırat Budacı

Fırat Budacı edebi mizah öyküleriyle uzun yazıların da akıcı yazıldığında okunabileceğini kanıtlayan yazarlarımızdandır. Kendimi Durduracak Değilim adlı mizah kitabı serisinde uzun hikayelerdeki tespitleriyle binleri güldürmüştür. Aynı zamanda dişçilik mesleğini icra etmektedir. Taktığı yuvarlak gözlük mizah dünyasında sembolü olmuştur.

Mehmet Ali Çatal

Mehmet Ali Çatal ise mizah dergisi Gırgır’ın en iyi köşe yazarlarındandır. Derginin tirajı Sözcü gazetesiyle birlikte verilmesiyle 1 milyona çıkınca geniş bir kitle tarafından tarafından tanınma imkanı yakalamıştır. Bi Kahve İçebilir miyiz ve Holi Şit’te kendini anlatmıştır. Daha önce denenmemiş bir üslupla yazan Çatal’ın nefret edenleri de vardır, çok sayıda hayranı da. Özellikle Bi  Kahve İçebilir miyiz kitabı 10 bin satış rakamını geçerek Türkiye’nin en çok satan mizah kitapları arasında yerini almıştır. Çatal kitap fuarlarına katılarak her sene 15 farklı şehirde imza günü düzenlemektedir. 

Öğünç Ersöz

Öğünç Ersöz, Gırgır dergisinin bel kemiği yazar ve çizerlerindendir. Günümüzde pek çok dizi ve filmin de senaristliğini üstlenen bu isim asosyal bir tutum sergileyerek röportajlardan hep uzak durmuştur. İşler Güçler dizi filminin senarist ekibinde de yer alan  Ersöz’ün akılda kalan pek çok çizgi karakteri de vardır. 

İlgini Çekebilecek Yazılarımız:

Exit mobile version