Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Karamazov Kardeşler – Dostoyevski

Karamazov Kardeşler Dostoyevski

Rus edebiyatı denildiğinde akla gelen iki isimden birisi muhakkak ki Dostoyevski olup; yazarın en çok konuşulan eseri ise Karamazov Kardeşler‘ dir. Dostoyevski Karamazov Kardeşler adlı eseri 1880 senesinde yazmış ve kitap yayınlandıktan kısa bir süre içinde vefat etmiştir.

Eserin Rus edebiyatı için önemli olmasının bir diğer nedeni ise trajedi ve felsefenin bir arada yer aldığı ilk örneklerden biri olmasıdır.  Ek olarak Karamazov Kardeşler adlı romanında Dostoyevski insan ruhunu en ince ayrıntısına kadar tasvir etmiştir. Karamozov Kardeşler adlı romanında insan ruhunu en ince ayrıntısına kadar yansıtan tasvirler ön planda olsa da roman Rusya’ nın din, ahlak, sosyalizm gibi birçok değerine de yer vermiştir.

Dostoyevski dünya edebiyatına Budala, Suç ve Ceza, Yer Altından Notlar gibi birçok eser bırakmasına rağmen yazarın baş yapıtı olarak Karamazov Kardeşler adlı eseri gösterilmektedir. 

Karamazov Kardeşler Eseri Genel Özeti

Karamazov Kardeşler eserinin ana karakteri olarak ufak bir Rus Kasabasında toprak sahibi olan 
Fyador Pavloviç Karamazov yer almaktadır. Fyador Pavloviç Karamazov karakterinin cömert olmak, iyi biri olmaya çalışmak gibi  birçok iyi özelliği olmasına rağmen toplum tarafından saygı görmeyen insanlardan birisidir. Bunun en önemli nedenlerinden biriside iç güdülerinin peşinden gitmeye hevesli olan cinsel arzuları ve bunun getirisi olarak düzensiz hayatıdır. İç güdülerinin peşinden sürüklenmesi 
Fyador Pavloviç Karamazov bir çok aptal durumun da içerisine sürükleyecektir. 

Fyador Pavloviç Karamazov iki defa evlenmiş ve iki evliliğinden de erkek çocukları olmuştur. İlk evliliğinden olan büyük oğlunun annesi kendisini terk etmiş; ikinci evliliğinde ise karısı Fyador Pavloviç Karamazov’ un şiddetlerine daha fazla dayanamadığı için vefat etmiştir.

Baba Karamazov eşlerinden olan üç çocuğuyla da ilgilenmemekte olup; kasabadaki söylentiler köy içerisinde aklı pek yerinde olmaya bir kızı iğfal ettiği için dördüncü bir çocuğu olduğu da söylenmektedir. Çocuk büyüdüğünde babasının ve kardeşlerinin yanında hem ahçı hem de uşak olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Fyador Pavloviç Karamazov’ un dört oğlu da birbirinden tamamen farklı karakteristik ve fiziksel özelliklere sahiptir. En büyük oğlunun ismi Dimitri’ dir ve eski bir subaydır. Karakter olarak babasından tamamen zıt bir karakterdedir. Babasının aksine fazla müsriftir ve neredeyse kasabada borçlanmadığı kimse kalmamıştır. Babasından yardım isteyecektir ancak babası miras hakkından vazgeçmesi durumunda Dimitri’ nin tüm borçlarını temizleyeceğinin güvencesini vermiştir.

Karamazov Kardeşler‘ in ikincisi olan İvan, kendisini yetiştirmeyi iyi bilen sanata ve edebiyata meraklı entellektüel birisidir. İvan kendisini her yönden geliştirmek için emek harcarken Hristiyanlık inancından ve diğer tüm inançlardan da uzaklaşmıştır. 

Anne ve babaları aynı olan üçüncü Karamazov Kardeşlerden Alyoşa ise ağabeyinin aksine oldukça dindar bir insandır.  Bu özelliğinin yanı sıra ise yakışıklı, nazik ve kibar bir insandır.

Karamazov Kardeşler arasında olan ancak babası tarafından kabul edilmeyen çocuk olan Smerdyakov ise mevcut durumundan oldukça şikayetçidir ve bu durumdan kurtulmak için elinden her şeyi fazlasıyla yapmaya kararlıdır. Karakter olarak zeki, küstah ve yerine göre dalkavuk olan Smerdyakov’ un güce ulaşmak için yapmayacağı yoktur.

Karamazov Kardeşler adlı eser baba olan Fyador Pavloviç Karamazov ile birlikte beş erkek Karamazov’ un hayatını anlatmaktadır.

İlgini Çekebilecek Diğer Yazılarımız:

Exit mobile version