Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Anna Karenina – Tolstoy’un Unutulmaz Eseri

Anna Karenina

Anna Karenina romanı ünlü Rus yazar Lev Tolstoy tarafından 1873 – 1877 seneleri arasında yazılmıştır. Dünya edebiyatı denildiğinde akla gelen ilk eserlerden biridir. Bu kitap hem tiyatro hem de sinema dünyasında kendine yer edinmesi başaran eşsiz eserlerden birisidir.

Anna Karenina Eserinin Çıkış Hikayesi

Anna Karenina eseri temelde Lev Tolstoy’ un komşusunun yaşadığı yasak aşktan esinlenerek ortaya çıkmıştır. Tolstoy, komşusu ve ahbabı olan Bibikov’ un yasak aşk yaşadığı Anna Stepanovna Pirogova’ nın kendisini aldattığını öğrenir. Hatta başka bir kadınla da evlenme hazırlıkları içerisinde olduğunu öğrenmesiyle derin bir bunalıma sürüklenir. Kadının intihar ederek ölmesinden oldukça etkilenmiş ve eserinde de yer istanbul escort vermiştir.

Anna Karenina Eserinin Konusu

Anna Karenina eserinde dürüst ve huzurlu bir evlilik yaşamı olan karakterlerin yasak bir aşkın çevresinde yok oluş hikayeleri anlatılmaktadır. Anna Karenina romanının içerisinde aşk, tutku, sadakat, sevgi, onur, şehvet, yardım, öfke, buhran, acıma aldatma ve annelik gibi tüm duygular yer almaktadır. Karenina eserinin bu kadar çok benimsenmesi ve okunmasının nedenleri arasında da insan hayatında yer alan tüm duyguların yer alması gösterilmektedir.

Karenina’ da karakterlerin çelişkileri ve duyguları ince bir şekilde ele alındığı gibi dönemin Rusya’ da tüm detaylarıyla anlatılmaktadır. Özellikle yasak aşkı seçerek çocuğunu arkada bırakan Karenina karakterine çevresindeki insanların ön yargılı ve riyakar yaklaşımları çarpıcı bir şekilde anlatılmaktadır.

Anna Karenina Eserinin Ana Fikri Hakkında 

Toplumlarda evliliklerin temeli sevgi, saygı ve dürüstlük olmalıdır. Eser içerisinde bu cümle evlilik çerçevesinde kurulmuş olsa da asıl olan insan ilişkilerinin temelidir. İnsanoğlu bu çerçeveden çıktığında ise acı sonun gerçekleşmesi için tüm adımlara atılmaya başlanmıştır. İnsanoğlunun birey olarak istediklerini elde edebilmesi zor da olsan bu iç kelimenin altını gerçek anlamda doldurmaya başlamasıyla ortaya çıkmaktadır.

Evlilik kurumunun temeli statü ve yaşam standartlarına göre belirlendiğinde ise iyi ihtimal mutsuzluk kötü ihtimalde ise Karenina karakterinde olduğu gibi acı bir dramın yaşanması kaçınılmazdır.

Anna Karanina Eserinin Genel Olarak Özeti

Anna Karenina karakteri zeki, güzel, iyi eğitimli ve hayatta ne istediğini bilen bir kadındır. Devlet yönetimi içerisinde yüksel konumda bir görevi olan Aleksey Aleksandroviç Karenin ile evlenmiş olup; bir çocukları bulunmaktadır. Anna Karenina ve Aleksey Aleksandroviç Karenin’ e dışarıdan bakıldığında mutlu ve huzurlu bir evlilikleri var gibi gözükse de gerçekte ana karakterler ve çocukları kötü bir rüya içerisinde huzursuz bir hayat sürmektedirler. Karenina‘ nın eşini aldatmasıyla beraber yaşanılan huzursuz hayat içerisinden çıkılamayan bir kabusa dönüşecektir.

Anna Karenina‘ nın büyük kardeşinin eşini aldatmasıyla Karenina’ nın ihanet sürecide başlayacaktır. Ağabeyinin ve eşinin arasını iyileştirmek için Moskava’ da ağabeyinin evine giden Karenina burada yakışıklı Kont Vronski ile tanışacaktır. Kont Vronski ise Karenina’ nın ağabeyinin karısının kız kardeşi olan Prenses Yekaterina Aleksandrovna Şçerbatski ile ilgilenmektedir. Kont Vronski’ nin lakabı Kiti olan Prenses Yekaterina Aleksandrovna Şçerbatski’ ye tüm ilgisini kaybetmesi ise Karenina’ yi gördüğü an olacaktır. Kiti ‘ ye ilgisini kaybeden Kont Vronski güzel ama evli olduğunu bildiği kadın olan Karenina’ nın aşkını kazanmak için elinden gelen her şeyi yapacaktır.

İlgini Çekebilecek Yazılarımız:

Exit mobile version