Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Sofraların Baş Tacı; Acem Pilavı Tarifi

Acem Pilavı bir Osmanlı Mutfağı tarifidir. Kahramanmaraş’ta Acem pilavı yeni evlenen çiftin evlerine bereket getirdiğine inanıldığı için gelenek haline getirilmiştir. Ayrıca yemek damat evinin de zenginliğinin göstergesi olduğu düşünülür. Yöre halkı tarafından özel günlerde yapılan bir yemektir haline gelmiştir Acem Pilavı.
Yemeğin geçmişi yıllar öncesine dayanıyor. Şair-i Azam Abdülhak Hamit Tarhan’ın “Finten” adlı eserinin yayımlanması vesilesi ile son halife Şehzade Abdülmecit Efendi’nin 10 Kasım 1916 tarihinde Bağlarbaşı’nda verdiği yemeğin menüsünde de Acem pilavı bulunuyor.
Yemeği bu günlere kadar gelebilmesinde annelerin büyük etkeni var. Anneler çocuklarına aktarmış ve bu şekilde bu günlere gelebilmiş bu yemek. Eskiler bu yemeğin tadının tahta kaşıklarla veya yufkayla, ayrı tabaklara alınmadan ve ortadan yenildiğinde daha lezzetli olduğuna inanırlar. Yapımı bu kadar kolay bir tarifin ne kadar lezzetli olabileceğini görünce çok şaşıracaksınız.

Acem Pilavı için malzemeler;

Acem Pilavı tarifi;

2 su bardağı pirincimizi (pirinci yıkamaya gerek yok) ıslamak için bir kaba alıyoruz ve üzerine tuz atıyoruz (bolca). Kaba aldığımız ve tuzladığımız pirincin üzerini geçecek kadar ılık su ekliyoruz ve 30 dakika bekletiyoruz.

Pirincimiz kenarda beklerken yapışmaz bir tencereyi (teflon olabilir) ısıtmak için ocağın üzerine alıyoruz. 250 gram kuşbaşımızı tencereye koyup kavurmaya başlıyoruz. Etlerin suyunu salıp tekrar çekmesi gerekiyor. Gereğince kavurduktan sonra etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su koyun ve etlerin suyu çekmesini ara ara karıştırarak bekleyin. Etler suyunu çekip piştiğinde içine tereyağın yarısını ve tuzu ilave edip iyice karıştırın.

Bir adet soğanı (eğer soğan seviyorsanız iki tane de doğrayabilirsiniz) alıyoruz ve yarım ay şeklinde doğruyoruz. Havuçları da ince çubuklar haline getiriyoruz (kibrit çöpü gibi).

Bir pilav tenceresini alıyoruz ve içine kalan bir yemek kaşığı tereyağını ve üç yemek kaşığı zeytinyağını (veya ayçiçek yağını) koyup üzerine soğanları ekliyoruz ve soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz.Soğanlar kavrulduktan sonra içine doğradığımız havuçları ekleyip güzelce kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra en az 30 dakika beklemiş pirinçlerimizi iyice süzüyoruz ve nişastasından ayırmak için bol suyla yıkıyoruz. Yıkanmış pirinçleri, kavurduğumuz soğan ve havıçların üzerine döküyoruz. Tuz, karabiber ve yenibaharı (isteğe bağlı) da ekledikten sonra 3 su bardağı sıcak suyu da ilave ediyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra kapağını kapatıyoruz ve ocağın altını iyice kısıp, pirinçler suyunu çekene kadar yaklaşık 10 dakika pişmeye bırakıyoruz.

Üzeri için ayırdığımız bademleri bir kaba alıyoruz ve üstlerine geçecek kadar sıcak su ekleyip yumuşamaları için bekletiyoruz. Bademler yumuşayınca kabuklarını soyuyoruz. Farklı bir tavaya 1 yemek kaşığı ayçiçek yağını alıp, bademleri ve dolmalık fıstıkları kavuruyoruz.

Pilav piştikten sonra altını kapatıp, üstüne bir kağıt havlu koyarak 10 dakika kadar demlendiriyoruz. Pilavın servis etmek için bir tabak alıp önce pilavı sonra etleri koyuyoruz ve dağıtıyoruz .En üste kavurduğunuz badem ve dolmalık fıstıklardan koyup, ince doğranmış maydanozla süsleyoruz sıcak sıcak servis ediyoruz. Afiyet olsun 🙂

Exit mobile version