Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Retail lisans nedir? Retail – OEM – MAK Lisans Türleri Arasındaki Farklar?

Retail lisans nedir?  OEM, Retail, VOLUME_MAK Lisans Türleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Windows kopyası satın almayı denediyseniz, Windows 10 Pro OEM Lisans, Retail Lisans ve Dijital Lisans gibi kelimelerle karşılaştınız. Bu ürünlerin standart windows linsansına göre ucuz olduğunu fark ettiniz. Peki nedir bu retail lisans?

Retail Lisans Nedir?

Perakende ürünleri yani retail, aynı anda olmamak şartı ile birçok farklı bilgisayarda kullanabilirsiniz. Microsoft Store veya mağazalardan satın alabileceğiniz bu windows sürümü Retail Key lisans anahtarı olmaktadır. Üst taraftaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi aslında retail sürümü, kutulu windows sürümü olarak bilinmektedir.

  1. Retail lisans anahtarını daha önce kullandığınız bilgisayardan kaldırdığınız taktirde istediğiniz her hangi bir bilgisayarda tekrar kullanabilirsiniz.
  2. Retail lisans türünde, istediğiniz kadar donanımsal parça değişikliği yapabilirsiniz.
  3. Windows Retail lisans türünde, Microsoft tarafından sağlanan teknik destekten ücretsiz faydalanabilirsiniz.

✓Retail Key Nedir?

Retail key Microsoft Store veya mağazalardan satın alabileceğiniz bu windows sürümüdür. Yani teknoloji mağazalarından aldığınız lisanslar kutu ile satılan retail keylerdir.

OEM Lisans Nedir?

Oem lisans, kurulduğu bilgisayar haricinde farklı bir bilgisayara taşınamayan windows lisans türüdür.

OEM (Original Equipment Manufacturer) yani türkçesi Orijinal Ekipman Üreticisi genellikle bilgisayar üreticisi şirketler için kullanılır. Bilgisayar üreticileri toplu satın alım yaptıkları için retail lisans yani kutulu ürün yerine oem (kutusuz ürün) tercih etmektedirler. Bu nedenle mağazalardan satın aldığımız bilgisayarda windows kurulu ise muhtemelen retail lisans yerine oem tercih edilmiştir.

OEM LİSANS, aşağıdaki özellikler dışında Retail Lisans ile aynı özelliklere sahiptir;

MAK Key Nedir? ( Volume MAK Lisans )

Mak Key, OEM ve Retail lisanslarının aksine birden fazla bilgisayar için kullanılan lisans türüdür. Genellikle bilgisayar sayıları çok olan kurum ve kuruluşlarda kullanılır.

Mak Key sınırsız kullanılamaz. Kurumlar Mak key lisansı satın alırken kaç cihazda kullanıcağını belirterek satın alım yapabilir.

Bunlar dışında Volume MAK Lisans türünün oem ve retail lisans türünden bir farkı bulunmamaktadır.

Türkiyenin en büyük evden eve taşıma web sitesine hoş geldiniz linklere tıklayıp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz
Exit mobile version