Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Protein Ve Karbonhidrat Tozu Denince Akla Gelen 4 Soru ve Cevabı

İnsanlar vücut sağlıkları için bazı takviye gıdaları kullanırlar. Bu takviye gıdalar vücuda vitamin, protein ve kalsiyum sağlar. Dünyada pek çok insan ve sporcu tarafından kullanılan protein tozu ve karbonhidrat tozu, toz haline getirilmiş protein zenginliği içeren genellikle vücut geliştirici takviyesi olarak kullanılan takviye gıdasıdır.

Normal yaşayan spor yapmayan bireyler kullanabildiği gibi diyet yapan ya da düzenli spor yapan bireylerde bu takviye gıdaları alabilirler.

Bununla birlikte piyasada çok fazla çeşitte protein takviyesi bulunmaktadır elbette ki insanlar vücut sağlıkları açısından en iyi protein tozları içeren markaları bulmayı hedeflerler.

Karbonhidrat tozu ise yorgunluğu geciktirici etkiye sahip glikoz içerikli bileşenlerden oluşan takviye ürünüdür. Vücudun yoğun enerji ihtiyacına cevap veren bu ürünün piyasada çok fazla çeşidi mevcuttur. Yüksek kalorili takviyeler oldukları için insanlar piyasadaki en iyi karbonhidrat tozu ürün markalarını tercih eder.

Protein Tozu Ve Karbonhidrat Tozu Kullanımı

Takviye edici önemli bir gıda olan protein tozu kullanımının doğru olması açısından da sağlık amacıyla oldukça önem arz eder.

Kullanımı spor yapılış süresine, öğün zamanlarına ve sıklığına göre değişkenlik göstermektedir. Yapılan sağlık araştırmalarına göre protein kullanımının en doğru olduğu zamanlar aşağıda liste şeklinde verilmiştir;

Kullanım zamanlarına ve her bireyin kendi bünyesinin farklılık gösterdiği durumlara göre insanlar kendilerine göre hangi protein tozunu kullanacaklarına karar verirler. Bu karar aşamasında sağlıklarını korumak ve destelemek için piyasadaki en iyi protein tozları seçeneklerini mutlaka gözden geçirirler.

Karbonhidrat tozları ise bir protein kaynağı gibi etki etmiş olsa bile metabolizma hızı yüksek olan insanlar  tarafından kullanılması tercih edilmektedir. İnsanlar kas kütlesi oluşturmak amacıyla karbonhidrat tozu kullanır.

Dengeli diyet yapan biri diyet yapsa dahi ortalama insan kilosuna ulaşabilmek için karbonhidrat tozlarından faydalanabilir. Bir sağlık uzmanı tarafından egzersiz ve diyet programı eşliğinde kullanılır.

Su veya süte karıştırılarak tüketilir. Süte karıştırılması emilimini daha yavaşlatır. Karbonhidrat tozlarının tek bir porsiyonu 350 kaloriden başlayarak 1200 kaloriye kadar değişen çeşitliliklere sahiptir bu yüzden en iyi karbonhidrat tozu seçimi insanların vücut ihtiyacına göre değişkenlik gösterir.

Protein Tozu Çeşitleri Nelerdir?

Farklı yapıları ve içerikleri bulunduğundan dolayı birçok insan hangi protein tozu seçeneğini tercih etmeleri gerektiği konusunda kararsız ve bilgisiz kalırlar.

Hedefe daha rahat ulaşabilmek için doğru seçeneğin seçilmesi çok önemlidir. Protein içerikli bu takviye gıdalarının en çok kullanılan ve piyasada da en iyi protein tozları çeşidi olarak bilinen 5 adet çeşit mevcuttur bunlar;

Doğru protein takviyesinin tercih edilmesi için bu çeşitlerin içeriğinin çok iyi bilinmesi gerektiği gibi aynı durum en iyi karbonhidrat tozu seçiminin doğru yapılması için de geçerlidir.

Protein Tozu Ve Karbonhidrat Tozunun İçeriği

İçeriği oldukça önemli olan protein tozu whey ve kazein proteinini içerir. Whey ve kazein ise inek sütünden elde edilir. O halde whey ve süt arasından ne fark var diye düşünülürse asıl olan süt protein %70 oranında kazein ve %30 oranında da whey içerir.

Bu içeriklere göre bireyler hangi proteine ihtiyaçları varsa onu tercih ederler. Örneğin süt proteini kullanmak isteyen bir insan whey ve kazein içerikli olan en iyi protein tozları alanına bu seçenekten bakmalıdır.

Karbonhidrat tozlarının içeriğinde ise bol miktarda mineral ve vitaminler bulunur. Bu da sağlıklı ve fit kalmaya yardımcı olur. Sağlıklı bir diyet için gerekli olan lifleri de içeriğinde barındırır. Lif şişkinliği inler ve bunun yanında da sindirimi de düzenler. Bütün bu sebepten dolayı her birey kendi için en iyi karbonhidrat tozkararını verirken uzman bir doktora başvurması tavsiye edilir.

Protein Tozu Ve Karbonhidrat Tozu Zararlı Mı?

Fayda ve içerikleri anlatıldığında bile takviye olarak geçse dahi yine de karbonhidrat tozu ve  protein tozu zararlı mı sorusu insanların aklına takılan bir sorudur.

İnsanlar en iyi protein tozları arasından mükemmel olanı ve kendilerine en uygun olanı seçtiklerini düşünseler bile fazla doz alımının zararlı olabileceğini düşünemeyebilir.

Proteinin yeterli seviyede alınması gerekir bunun için de doktor kontrolünde kullanılması en sağlıklısıdır. Bazı bilinçsiz bireyler protein takviyelerini normalinden daha fazla alabilir. Kullanımın tek zararı bu noktada başlar.

Fazla olarak alınan proteinin vücuda verdiği zararlar liste şeklinde aşağıdadır;


Piyasada çok çeşitli markalarda karbonhidrat tozu çeşidi vardır. Bu takviye insanların vücutlarına almak istedikleri mineral ve vitamine göre değişirken en iyi karbonhidrat tozu seçimi buna göre yapılır.

Yine de içerisinde barındırdığı fazla vitamin ve mineral dolayısıyla gelen etkiler zarar olarak değil yan etki olarak adlandırılması daha doğru olur. Uygunsuz kullanımı sonucu böbrekler ve karaciğer zarar görebilir. 

Exit mobile version