Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Pırasalı Börek – Pırasalı Börek Nasıl Yapılır? Pırasalı Börek Malzemeleri

Pırasalı Börek Nasıl Yapılır?

Pırasalı börek nasıl yapılır? Pırasalı börek için gerekli malzemeler nelerdir? Pırasa, lif bakımından çok zengin, güçlü bir antioksidandır. İçerisinde A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini ve folik asit vitaminleri ve birçok mineraller sayesinde metabolizma için de çok önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden diyet listelerin de sık sık karşımıza çıkar. Pırasa Ekim ayında çıkmaya başlar ve tüm kış boyunca tezgahlardadır. Bu yazımızda size pırasa yemeyi daha keyifli hale getireceğimiz bir tarif vereceğiz. Tarifi okuduktan sonra kolayca yapacağınız pırasalı böreği size adım adım anlattık.

Pırasalı Börek Yufkası için malzemeler;

Not: tabii ki isterseniz siz hazır yufka da kullanabilirsiniz.

Pırasalı Börek Sosu için malzemeler;

Pırasalı Börek iç harcı için malzemeler

Yufka yapılışı;

Bir kapta un hariç malzemelerimizi (yumurta, süt, sıvıyağ, yoğurt, karbonat ve sirkeyi) çırpma teli ile çırpıyoruz. Unu güzelce eleyerek karışımımıza ekliyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz. Unla karışımın güzel bir şekilde birleştiğinden emin olduktan son üzerin nemli bir bez örtüyoruz ve oda sıcaklığından bir tık daha sıcak bir ortamda yarım saat kadar bekletiyoruz. Hazırladığımız hamur dinlendikten sonra hamuru tezgaha alıyoruz ve biraz yoğurarak toparlıyoruz. Bezeler halinde ayırıyoruz. Ve bezeleri açmaya başlayabiliriz. Pırasalı börek için yufkalarımız hazır. Artan yufkaları biraz kızartıp dolapta bir hafta (belki biraz fazla) bekletebilirsiniz.

Pırasalı böreğin yapılışı;

Soğan ve pırasayı ince ince doğruyoruz. Havuçlarımızı rendeliyoruz. İsterseniz soğanı da havuç gibi rendeleyebilirsiniz.

Bir tava alıyoruz ve içerisine 2 yemek kaşığı olan tereyağımızı ve ayçiçek yağımızı koyuyoruz. Tereyağımız eriyince ve yağ kızınca içerisine doğradığımız (veya rendelediğimiz ) soğanı koyuyoruz şeffaflaşıp yumuşayana kadar kavuruyoruz. Üzerine rendelediğimiz havucu koyup kavurmaya devam ediyoruz. Havuçlar da yumuşadıktan ve soğanla iyice karıştıktan sonra üzerine doğradığımız pırasayı da ilave edip birlikte pırasa yumuşayana kadar pişiriyoruz. Üzerine tuzu ve karabiberi ekliyoruz (eğer istediğiniz, sevdiğiniz başka baharat varsa onları da ekleyebilirsiniz) ve ocağın altını kapatıp sotelenen sebzeleri soğumaları için kenara beklemeye alıyoruz.

Bir yandan da börek için sos yapımına geçiyoruz. Bir kase alıyoruz ve tüm sos malzemelerini (yumurta, süt, ayçiçek yağı, maden suyu, tuz) koyup çırpıyoruz.

Fırın tepsisi kullanıyorsanız onu yağlayıp üzerine bir kat yufka koyuyoruz. Yufkamıza sosu sürüp yayıyoruz ve üzerine ılımaya bıraktığımız pırasalı harçtan koyuyoruz. Ben tepsim büyük olduğu için 3 kat yapacağım o yüzden harcı üçe böldüm siz kaç kat yapacaksanız o kadara ayırın.

En üste yufkayı koyuyoruz ve uzun kalan kısımları tepsinin en alt kısmına sıkıştırılarak nizami görünmesi sağlıyoruz ve kalan sosu en üste döküyoruz (fazla sos kaldıysa hepsini dökmeyin). Eğer isterseniz üzerine kavrulmuş susam ve çörek otu serpiştirebilirsiniz.

Pırasalı böreği önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişiriyoruz. Pişme süresi fırından fırına farklılık gösterebilir o yüzden ara ara kontrol etmek de fayda var. Afiyet olsun. 🙂

İlgini Çekebilecek Yazılarımız;

Exit mobile version