Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Özdemir Asaf Kimdir? Eserleri Nelerdir? Özdemir Asaf’ın Vefatının 40. Yılı

Özdemir Asaf

Özdemir Asaf vefatından 40 yıl sonra bugün edebiyat severler tarafından anılıyor. Duygu yüklü şiirler kaleme alan ünlü ve usta şair Asaf vefatından sonra geriye birçok eser bıraktı. Peki, ünlü şair Özdemir Asaf kimdir? Usta şairin yaşam hikayesi nedir ve geriye bıraktığı eserleri nelerdir?

Özdemir Asaf Kimdir? Özdemir Asaf’ın Yaşam Hikayesi Nedir?

Cumhuriyet döneminin usta Türk şairlerinden Özdemir Asaf, 11 Haziran 1923’te dünyaya geldi. Ankara’da dünyaya gelen şairin gerçek adı Halit Özdemir Arun’dur.Babası Şura-yı Devletin kurucularından biri olan Mehmet Asaf’dı. Asaf, 7 yaşına geldiğinde babası yaşamını yitirdi. Babasının vefatının ardından ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındılar.

Özdemir Asaf’ın Eğitimi!

Usta şair Asaf, Galatasaray Lisesi’nin ilkokulunda 1930 yılında eğitime başladı. Ardından açılan ek sınav sonucunda Kabataş Erkek Lisesi’nde eğitimine devam ederek 1942 yılında mezuniyetini aldı. İstanbul Üniversitesinde Hukuk Fakültesi’nde, İktisat Fakültesi’nde ve 1 yıl boyunca da Gazetecilik Fakültesi’nde eğitimine devam etti.

Üniversitede okurken Sabahat Selma Tezakın ile tanıştı. 14 Eylül 1946 yılında Sabahat hanım ile dünya evine girdi. Evliliğinin ardından eğitimini tamamlayamadı ve çalışmaya başladı. Sigorta prodüktörlüğü yaptı.

Özdemir Asaf’ın Edebi Yaşamı!

Ünlü şair Özdemir Asaf, 1948 senesinde vatani görevini yapmak için askere gitti. Hem Zaman hem de Tanin gazetelerinde çevirmenlik yaptı. Aynı zamanda da ilk şiirini yazarak 1939 senesinde Servet-i Fünün Uyanış dergisinde yayımladı. Varlık, Yenilik, Büyük Doğu, Kaynak, Edebiyat Dünyası ve bunlar gibi birçok gazete ve dergilerde şiirler yazıp, çeviriler yaptı.

1955 yılında ilk şiir kitabı yayımlanan Özdemir Asaf, 1951’de Sanat Basımevi ve 1955’de ise Yuvarlak Masa Yayınlarını kurarak yaşamına devam etti. İlk şiir kitabının adı Dünya Kaçtı Gözüme idi ve 1955 yılında yayımladı.  Şiirlerinde hem toplum hem de insan ilişkilerine değindi. Alaylı ve taşlamalı şiirler kaleme aldı.

Özdemir Asaf Ne Zaman Vefat Etti?

Sabahat hanımdan Seda adında bir kızı dünyaya geldi. İlk eşi Sabahat hanım vefat etti ve Asaf, sabahat hanımdan sonra Yıldız Moran ile evlendi ve Yıldız hanımdan Gün, Olgun ve Etkin isimlerinde üç erkek çocuğu oldu.

1980 yılında akciğer kanserine yakalandı. 58 Yaşına geldiğinde 28 Ocak 1981’de hayata gözlerini yumdu. Başlıca eserleri Dünya Gözüme Kaçtı, Sen Sen Sen, Yumuşaklıklar Değil, Ben Değildim ve Yanlızlığa Övgü olarak sayılabilir. Bu eserlerden başka kaleme aldığı birden fazla eseri de vardır.

Exit mobile version