Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Nipah Virüsü Nedir? Uzmanlar Uyardı: Dünyada Nipah Virüsü Patlayabilir!

Nipah Virüsü

The Guardian’ın yaptığı habere göre, bilim insanlarının Nipah virüsü konusuna dikkat çektikleri açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün de listesinde bulunan bu virüsün dünyadaki en bulaşıcı 10 enfeksiyonlarından biri olduğu belirtildi. Nipah virüsünün her an dünyada patlak verebileceği konusunda da uyarılarda bulunuldu. İlaç sektörünün bir başka salgına hazır olmadığına ise özellikle dikkat çekildi.

Peki, Nipah virüsü nedir? İşte virüsle ilgili tüm ayrıntılar!

Nipah Virüsü Nedir?

Hollanda’nın Access to Medicine vakfının yöneticilerinden Jayasree K. Iyer konuyla ilgili neler paylaştı? Jayasree K. Iyer, Nipah enfeksiyonundan kaynaklı Çin’de ölüm oranlarının arttığını ifade etti. Uzmanlar bu virüsün pandemi riski taşıdığını da ayrıca söyledi. Ek olarak, bilim insanları bu virüsün yüzde 75 ölüm oranı riskine ulaştığını açıkladı.

NİV, 1998 yılında ilk kez Malezya’nın Sungai Nipah köyünde görülmüştür. Bu virüs salgınında domuzların ara konak olduğu ifade edilmiştir. Virüsle ilgili yapılan açıklamalarda hem insanlarda hem de hayvanlarda görüldüğüne dikkat çekilmiştir.

Nipah Virüsünün Belirtileri!

Nipah virüsünün belirtileri nelerdir? NİV virüsünün belirtileri arasında öksürük, vücutta ağrı, yorgunluk, boğaz ağrıları ve beyin şişmesi bulunmaktadır. Virüsün kuluçka süresinin 4 ile 14 gün arasında değiştiği ve 45 günü bulabildiği de bildirilmiştir. NİV virüsü kuluçka süresinde ise baş dönmesi, bilinçte değişiklik, uyuşukluk ve nörolojik belirtiler görüldüğü de ifade edilmiştir.

Nipah Virüsü Nasıl Bulaşır?

Peki, Nipah virüsü nasıl bulaşır? Bu virüs, hem hayvanlardan insanlara hem de insanlardan insanlara bulaşabiliyor. En çok domuzlardan insanlara bulaşmaktadır. Domuzların inkübasyon döneminde dahi bulaştırıcı özelliği vardır. Malezya ve Singapur’da görülen ilk salgınlarda domuzlarla temas halinde bulunanlarda Nipah virüsü görülmüştür. NİV’in domuzlardaki boğaz ya da burun salgılarına temas edilmesi halinde oluştuğu varsayımlar arasındadır.

Bangladeş ile Hindistan’da görülen salgınlarda ise enfekte meyve yarasasının idrarının veya tükürüğünün, meyve ya da meyveden yapılan ürünlerin tüketimi en mümkün enfeksiyon sebebi olmuştur. Ayrıca en çok hurmaya dikkat çekilmektedir. Yapılan açıklamalara göre Bangladeş’te enfekte olan hastaların bakıcılarına, 2001 ile 2008 arasında insan yoluyla bulaştığı ifade edilmektedir.

Şu ana kadar NİV ‘e karşı hem hayvanlar hem de insanlar için bir aşının bulunmadığı da yapılan tüm açıklamalarda dile getiriliyor. Koronavirüs nedeniyle de dünyanın yeni bir virüse hazır olmadığı da ayırıca dile getirilmektedir.

Exit mobile version