Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

NeuraLink (Nörolink) Nedir?

NeuraLink Nedir?

İşte Elon Musk’ın yeni çılgın projesi NeuraLink! NeuraLink nedir? Neyi hedefler ve çalışmalar ne seviyede?

Tesla Motors ve SpaceX şirketlerinin kurucusu Güney Afrikalı iş insanı Elon Musk, NeuraLink adlı yeni bir şirket kurduğunu ve insan beynini bilgisayar arayüzlerine bağlayacak teknolojiler üzerinde çalışma yaptıklarını açıkladı.

Elon Musk, ABD’de insanlar üzerinde deneylere başlayabilmek için düzenleyici kuruluşlara başvuruda bulundu. Maymunlar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda bilgisayarların beyin gücüyle kontrol edilmesini başardıklarını belirtti. NeuraLink, ilk aşamada özellikle felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirmeyi hedefliyor

Yapay ve doğal zeka iş birliği!

Elon Musk’ın şirketinin geliştirdiği cihaz, üzerinde 3 binden fazla elektrot barındırıyor. Saç telinden daha ince olan sicimlere bağlı olan elektrotlar, 1.000 nöronun aktivitesini izleyebiliyor. Aynı zamanda beynin belirli bir bölgesini takibe alabiliyor.

“Yapay öğrenme” yöntemiyle nöron aktivite kaydı da analiz edilebiliyor ve beynin hangi bölgesine nasıl bir uyarı gönderilebileceğini de saptanıyor. NeuraLink, beyin fonksiyonlarının nasıl bilgisayar verisine dönüştürüldüğünü ya da beyin hücrelerinin hangi yöntemlerle uyarıldığını ise henüz açıklayabilmiş değil.

Şirketin lansmanı sırasında konuşan Elon Musk, “Bu cihazı takanlar bir anda insanların beynini ele geçirecek değil” diyerek postapokaliptik kıyamet filmlerinin yarattığı önyargıya vurgu yapmak istedi ve cihazı kullanacak insanların zaman içinde yapay zeka ile simbiyotik bir beyne sahip olabileceğini iddia etti.

Elon Musk daha önce yaptığı açıklamalarda bu postapokaliptik senaryoların yarattığı izlenimi desteklercesine yapay zekanın tehlikelerine dikkat çekmiş ve insanlığın sonunu getirecek şeyin bu teknoloji olabileceğini söylemişti.

İnsan beyninin yapay zeka ile birlikte çalışması sonucu üstün bir zekanın oluşturulabileceğini söyleyen Elon Musk, bir noktada insanların yapay zeka ile bütünleşebileceğini ifade etti. Elon Musk’ın bu iyimserliği haliyle “Üretim kısmında Elon Musk’ın şirketi olunca bu postapokaliptik senaryoları düşünmemiz gerekmiyor mu? ” sorusunu akıllara getirdi.

NeuraLink – İnsan deneyleri!

İnsanlar üzerinde deneylerin başlayabilmesi için hala ABD Gıda ve İlaç Düzenleme Kurumu’nun onayına ihtiyaç duyuluyor. Elon Musk’ın 100’ü aşkın çalışanı olan şirkete bilim adamı arayışında olduğu biliniyor.

NeuraLink lansmanına katılan NASA yapay zekâ uzmanı Krittika D’Silva, “Söz edilen teknoloji oldukça heyecan verici çünkü bu alanda yapılan benzer çalışmalara kıyasla insan beynine asgari düzeyde müdahalede bulunuyor” ifadelerini kullandı. D’Silva, şirketin önünde aşması gereken ciddi teknik ve etik sorunlar olduğuna da dikkat çekerken, bunun uzun yıllar alabileceğini de ifade ediyor. Ancak D’Silva’ya göre Elon Musk’ın şirketi vadettiği başarıya ulaşabilirse Parkinson ya da epilepsi gibi hastalıklara da önemli bir tedavi geliştirilmiş olabilir.

Exit mobile version