Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Neşet Ertaş – Aramızdan Ayrılışının 7. Yıl Dönümü!

Neşet Ertaş

‘Bozkırın Tezenesi’ Neşet Ertaş Mp3 indir aramızdan 7 yıl önce bugün göçtü. Vefatının 7.yılında sevenleri, dinleyenleri Büyük ustayı anmayı unutmuyor.

Müzik hayatına kendisi gibi saz üstadı babası Muharrem Ertaş sayesinde başlayan, “Bozkırın Tezenesi”, “Türkülerin Babası”, “Anadolu Efsanesi” ve “Abdal Müzisyen” gibi lakaplarıyla da bilinen halk ozanı Neşet Ertaş’ın ölümünün ardından 7 yıl geçti.

Neşet Ertaş Kimdir?

Abdallık geleneğinin günümüzdeki temsilcisi olan Neşet Usta, 25 Eylül 2012’de İzmir’de tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında yaşamını yitirmişti. Ertaş’ın ölümü başta hayranları ve yakınları olmak üzere tüm sanat dünyasını, siyasileri ve memleketi Kırşehir halkını yasa boğmuştu. Süleyman Demirel zamanında kendisine sunulan “devlet sanatçılığı” ünvanını “Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor” sözleriyle reddeden Neşet Ertaş, UNESCO tarafından “yaşayan insan hazinesi” kabul edilmişti. Eserlerinde Anadolu insanının acı ve kederini dile getirdiğini ifade eden Ertaş’a, İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından 2011’de fahri doktora unvanı verildi. Aynı zamanda sanatçının bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuvarlarda ders olarak okutuldu.
Hayatı ve eserleri Prof. Dr. Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap halinde yayımlanan Neşet Baba, 25 Eylül 2012’de İzmir’de 74 yaşında vefat etti.
Babası Muharrem Ertaş’la birlikte Kırşehir’de bir de anıtı bulunan Ertaş, dünyada robot heykeli yapılmış ilk saz sanatçısı oldu. Sanatçı Adil Çelik’in tasarladığı “android” heykel, Kırşehir Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi’nde bağışlandı.

Yaşarken olduğu gibi, ölümünün ardından da sevenleri tarafından yalnız bırakılmayan ozanın Bağbaşı Mezarlığı’ndaki kabri, yılın her günü ziyaretçi akınına uğruyor. Bozlak ustası için eylül ayında anma etkinlikleri organize ediliyor.

Bozkırın Tezenesi nasıl ortaya çıktı?

Ertaş, hapse girdiğinde Yaşar Kemal, usta sanatçıya bir kitap göndermişti. Edebiyatımızın devi, Neşet Baba için imzaladığı kitapta “Bozkırın Tezenesi’ne selam olsun, geçmiş olsun” diyordu. Bozkırın tezenesi (çalgıç) böylece ortaya çıkmış oldu.

Neşet Ertaş ardında muhteşem yapıtlar bırakan bir halk ozanıydı. Geriye onlarca muhteşem parça bırakıp insanların gönlüne dokunabildi. Ölümünün 7.yılında onu, saygı ve sevgiyle anmaktan onur duyuyoruz…

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız;

Exit mobile version