Konya, yöresel lezzetlerini geçmiş tarihten bugüne taşımış geniş bir mutfağa sahiptir. Her ne kadar Konya mutfağı denildiğinde akla ilk olarak etli ekmek gelse de aslında, bamya çorbası ve bıçak arası da Konya’ya özgü yemekler listesinin başında yer alır. Peki hem şehrin sakinlerinin hem de yolu bu şehre düşen gezginlerin severek tükettikleri Konya’nın yöresel yemekleri nelerdir? İşte, farklı ve bir o kadarda lezzetli Konya yemekleri!
Konya’nın Yöresel Yemekleri Nelerdir?
Yolu Konya’ya düşen bir kişi bıçak arası, etli ekmek, çebiç, papara, fırın kebabı, etli topalak çorbası, batırık, düğün pilavı, saç böreği, tirit ve kaygana gibi yörenin en lezzetli yemeklerinden yiyebilir.
Konya’nın en meşhur tatlıları ile bir fincan kahve yudumlamak isteyen turistler höşmerim tatlısı, dilber dudağı, kaymaklı saç arası gibi şehre özgü lezzetlerden tadabilir.
Ayrıca bir gezgin Konya’dan ayrılırken Mevlâna şekeri, Konya gevreği, Karafırın tahini ya da küflü peynir satın alabilir. Madem bu kadar Konya mutfak kültürü üzerine konuştuk, evlerinde bu meşhur pideyi yapmak isteyenlere etli etmek tarifi verelim. İşte tarif!
MasterChef Etli Ekmek Tarifi!
Hamuru için Gerekli Malzemeler:
- 2,5 su bardağı ılık su,
- Yarım su bardağı ılık süt,
- 1 tatlı kaşığı toz şeker,
- 1 yemek kaşığı kuru maya,
- Yeterince tuz,
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ,
- Takriben 7-8 bardak kadar un.
İçi için Gerekli Malzemeler:
- 6 – 7 adet yeşil sivri biber,
- 1 adet büyük kuru soğan,
- 3 adet iri domates,
- 800 gram koyun ile dana eti karışımından kıyma,
- 150 gram ince çekilmiş kuyruk yağı,
- Yarım su bardağı domates suyu,
- İnce kıyılmış maydanoz,
- Ve tuz.
Konya Usulü Etli Ekmek Nasıl Yapılır?
- Etli ekmek yapmak için öncelikle hamurun yoğurulması ve mayalanması sağlanır. Bunun için kuru maya, tuz, şeker, ılık süt ve su bir bakımın içerisinde karıştırılır. Üzerine en son un ile birlikte sıvı yağda eklenerek hamur çok iyi bir şekilde yoğurulur.
- Temiz bir örtü ile yoğurulan hamurun üstü örtülür ve hamur mayalanmaya bırakılır.
- Mayalanan hamur arzuya göre tam buğday unu tezgaha serpildikten sonra hem uzun hem de ince olana kadar merdane yardımıyla açılır.
- Diğer bir tarafta içi için gerekli olan kuru soğan ve sivri biberler ince ince kıyılır. Ardından iç malzemenin tamamı bir kabın içerisine alınarak karıştırılır.
- Açılan hamur fırın tepsisine yerleştirilir, üzerine iç malzemeden konulur ve el yardımıyla malzeme hamurun her tarafına yayılır.
- Fırın 250 dereceye ayarlanır ve takriben 10 – 15 dakika kadar etli ekmek altı pembeleşene kadar pişirilir.
- Servise hazır hale gelen MasterChef etli ekmekler dilimlenerek ve üzeri maydanoz ile süslenerek sıcak sıcak servis edilir.
İşte evde etli ekmek evde bu kadar kolay ve pratik hazırlanabilir. Afiyet olsun!