Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Martin Van Buren 8. Amerika Başkanı

Martin Van Buren 8. Amerika Başkanı

Martin Van Buren Kimdir?

Hollanda asıllı olan Martin Van Buren  1782’de New York Kinderhook’ta bir çiftçinin oğlu olarak dünyaya geldi. Martin Van Buren, bir çiftçi ve meyhane sorumlusu olan Abraham Van Buren çocuklarından biridir. Çocukken ona  “Küçük Mat” diye seslenilirdi. Martin, eğitimine köy okulunda başladı. Sonra Kinderhook Akademisine öğrenim hayatına devam etti. Derslerden sonra, Alexander Hamilton ve Aaron Burr da dahil olmak üzere önde gelen avukatlar ve politikacılar tarafından sıkça kullanılan babasının meyhanesinde yardım etti. 

1796’da avukat Francis Silvester’a çıraklık yaptı ve 15 yaşında kazanacağı ilk davaya girdi. New York’ta yasal çalışmalarını tamamladıktan sonra Van Buren, 1803’te Kinderhook’a geri döndü. 1807’de, dört çocuğu olan kuzeni Hannah Hoes ( Hannah Van Buren ) ile evlendi. Hannah 1819’da öldü ve Van Buren hiç evlenmedi.

Siyasi Hayatı

Amerika Birleşik Devletlerinin kuruluşundan sonra Amerika’da doğan ilk Birleşik Devletler Başkanı’dır. Önceki 7 başkan ise İngiliz asıllıdır. 4 Mart 1837’de, Martın Van Buren Amerika Birleşik Devletleri Başkanı oldu. Başkanlığı 4 yıl sürdü, 4 Mart 1841’de sona erdi. 1836 başkanlık seçimlerinde birden fazla Whig Partisi adayını yenerek seçimi kazandı. Sekizinci ABD başkanı olarak görev yapama başladı. Andrew Jackson’ın yanında sekizinci başkan yardımcısı ve onuncu devlet sekreteri olarak görev yapan Martin Van Buren aydın ve alçak gönüllü yapısı ile halk tarafından seviliyordu. İnsan hakları ve toplum yapısı için halkı dinlemeyi ve anlamayı ön planda tutuyordu. (1837-1841) “Küçük Büyücü” seçildiğinde ülkede ekonomik durum iyi gibi gözüküyordu, yaklaşık 3 ay sonra patlayan ekonomik kriz finansal paniği yarattı.

Martin Van Buren 1837’de göreve geldiğinde, ABD vatandaşı olarak dünyaya gelen ilk başkan oldu. Neredeyse hemen, Jackson’ın ikinci döneminde, federal fonların Birleşik Devletler Bankası’ndan devlet bankalarına devredilmesi sonucu ortaya çıkan ulusal bir finansal paniğe maruz kaldı. 1840’ta  Martin Van Buren federal fonları devlet bankalarından “bağımsız bir hazineye” taşıma önerisi, yeni Whig Partisi’ne birçok muhafazakar Demokrat’ın terk ettiği acı bir mücadelenin ardından Kongre tarafından olumlu yanıtlandı.

1812’de  New York Senatosu’na katıldı.  ABD Merkez Bankası’na karşı çıktı. Büyük Britanya ile deniz hakları konusunda yaklaşmakta olan savaşı destekledi. Seçildi ve iki dönem senatoda görev yaptı (1812-1814). Görev süresi boyunca, 1815’den 1819’a kadar eyalet başsavcısı olarak atandı.
Martin Van Buren yetenekli bir siyasetçi olarak ün kazandı. New York eyaletinde modern siyaset karşıtı olan gayri resmi bir siyasal örgüt olan Albany Regency’yi kurdu.

Başkanlığa Giden YOL

Bu durum sayesinde siyasette etkili bir güç haline geldi. Martin Van Buren seçilmesini sağlamak için ABD Senatosu ile ilişkilerini iyi kurdu. 1821 Marin Van Buren ve yanında çalıştığı Thomas Jefferson, ile birlikte Cumhuriyetçi Partiyi destekledi. Devletlerin hakları doktrinini destekledi, güçlü bir federal hükümete karşı çıktı. Federal destekli iç gelişmeleri onaylanmadı.

Martin Van Buren Demokrat Parti olarak adlandırılan yeni bir siyasi parti kurmak için Andrew Jackson, William H. Crawford ve John C. Calhoun’un  da dahil olduğu Cumhuriyetçiler koalisyonunu bir araya getirdi. 1832 Martin Van Buren Demokrat Parti’nin ilk ulusal toplantısı ile başkan yardımcılığına aday gösterildi.  martın van buren 1837’de göreve geldiğinde, ABD vatandaşı olarak dünyaya gelen ilk başkan oldu. Jackson’ın ikinci döneminde, federal fonların

Birleşik Devletler Bankası’ndan devlet bankalarına devredilmesi sonucu ortaya çıkan ulusal bir finansal paniğe maruz kaldı. 1840’ta Martin Van Buren federal fonları devlet bankalarından “bağımsız bir hazineye” taşıma önerisi sundu. Yeni Whig Partisi’ne birçok muhafazakar Demokrat’ın terk ettiği acı bir mücadelenin ardından Kongre tarafından kabul edildi.

Bugün ki yazımızın sonuna geldik. Düşüncelerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz. Bir sonra ki yazımızda görüşmek üzere..

Önerilen Yazılar

Exit mobile version