Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Finlandiya eğitim sistemi neden bu kadar iyi?

Finlandiya eğitim sistemi

Finlandiya eğitim sistemi neden dünyanın en iyi eğitim sistemlerine sahip ülkeleri arasında yer alıyor? Gelin hep beraber inceleyelim.

Kuzey Avrupa’da bir İskandinav ülkesi olan Finlandiya, İsveç ve Norveç’in kuzeydoğusunda yer alıyor. 1917’de Rusya’dan bağımsız bir hale gelen bu ülke, 338.424 kilometrekare yüzölçümüne sahip. 5.5 milyonun üzerinde nüfusu bulunan Finlandiya, eğitim sistemiyle oldukça meşhur. Bunun sebebi ülkenin eğitim sisteminin birçok ülke tarafından örnek olarak gösteriliyor olması. Mutlu bir yaşamın mümkün olduğu Finlandiya’da nasıl bir eğitim sistemi olduğunu anlatacağız.

Finlandiya eğitim sisteminin önemi

Finlandiya eğitim sisteminde bilinmesi gereken şeylerden birisi eğitim için ücret alınmadığı. Öğrenciler eğitim hayatı boyunca tek bir ücret ödemeyerek eğitimini tamamlıyor ve eğitim haklarından en iyi şekilde yararlanıyor. Özel okulların dahi bulunduğu Finlandiya’da devlet özel okula gitmek isteyen öğrencilerin masraflarının büyük bir kısmını karşılıyor.

Finlandiya’da eğitim bebeklikten başlıyor. Henüz bebek olan veya yeni yürümeye başlayan çocuklar için günlük bakım programı yer alıyor. Bu süreç sonrasında yıllık anaokulu programına katılabilen çocuklar anaokulu sonrasında 9 yıllık zorunlu eğitim alıyor. 9 yıllık zorunlu eğitim sonrasında akademik ve mesleki anlamda eğitimler çocuklara veriliyor.

Kırsal alanlar için ücretsiz ulaşımın dahi sağlandığı Finlandiya eğitim sistemi, çocukları rekabet içerisine koymak yerine öğrencilerin bir arada güzel bir eğitim almasını sağlıyor. Yani öğrenciler aldığı eğitim boyunca not sistemi ile değerlendirilmiyor, yalnızca öğrenme amaçlı okula gidiyor. Okulların dahi özenle hazırlandığı bu ülkede çocuklar için okullar eğlenceli bir yuva olarak gösteriliyor.

Finlandiya’da 9 yıllık zorunlu eğitim sürecini tamamlayan çocuklar isteğe bağlı olarak diğer aşamada akademik ve meslek ağırlıklı 3 yıllık eğitim alıyor. 3 yıllık eğitim sonrasında üniversite hayatı öğrenciler için açılıyor. PISA sıralamasında liderliği elinde bulunduran Finlandiya, elde ettiği bu başarı sayesinde pek çok ülkenin örnek gösterdiği bir ülke olarak yer alıyor. Finlandiya eğitim sisteminin başarılı olmasının sebebi çocukları sınavlar ile yarıştırmak yerine onlara eğitimi sevdirerek ve eğlendirerek anlatması, onları mutlu bir geleceğe hazırlaması olmakta.

Exit mobile version