Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Evlilik Terapisi Nedir? Terapiste Ne Zaman Başvurulur?

Evlilik terapisi

Evlilik terapisi

Evlilik terapisi nedir? Evlilik terapisi, ilişkilerde yaşanılan sorunları çözümlemeyi hedefleyen ve ilişkilerin kalite seviyesini yükseltmeyi amaçlayan yönlendirici yaklaşımdır. Bu terapi için çift terapisi ya da ilişki terapisi isimleri de kullanılmaktadır. Evlilik terapisine çiftler genellikle birlikte katılırlar.

Evlilik terapistleri, çiftlerin doğru iletişim kurarak birbirlerini her konuda anlamalarına yardımcı olurlarken birbirlerine destek olmaları için ilişkiyle ilgilenerek onları çözüme yönlendirir.

Evlilik Terapistlerine Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Kuşkusuz her evlilikte ufak anlaşmazlıklar vardır ve olabilir. Fakat sorunlar büyük ya da küçükte olsa çiftler kendi aralarındaki sorunları düzeltemiyorlarsa terapiste başvurmak gerekir. Bu sorunlar günlerce devam ediyorsa ve özellikle tartışmalar esnasında çiftler birbirlerinin kişiliklerine zarar verecek boyuta geldilerse ya da bir evlilikte çiftler arasında mutsuzluk başladıysa terapistten yardım almak gerekir.

Evlilik terapistlerine başvurmak son çare olarak düşünülmemelidir. Aksine ilişkilerde sorunlar yaşanmaya başlandığında ve tezatlıklar olduğunda evlilik terapistleri düşünülmelidir. Peki evlilik terapistlerine hangi sebeplerle başvurulmaktadır?

Çiftlerin Evlilik Terapistine Başvurma Nedenleri Nelerdir?

Çiftler arasındaki iletişim kopukluğu evlilik terapistine başvurma nedenlerinin başında gelir. Öfke sorunları, ailelerin çiftlerin evliliklerine karışmaları ve bu konuda çiftlerin bu sorunları çözememeleri, aldatılma, güven sorunları terapistlere başvurma nedenleridir. Ayrıca ilgisizlik, sevgilerde görülen azalma, çiftler arasında yaşanan cinsel sorunlarda başvurma nedenleri olarak sayılır.

Sık sık tartışmalar, saygının azalması ve sevginin yok olmak üzere olması da yine başvuru sebepleri arasındadır.

Evlilik Terapistleri Yargıç Değildir!

Çiftler genellikle evlilik terapistlerine başvurduklarında onlardan yargıç gibi davranmalarını beklerler. Çiftler evlilik terapisi yapan kişilerden haklıyı ve haksızı ayırt ederek kendilerine çözüm bulmalarını isterler ve hatta bunu talep ederler. Hatta bazen evlilik terapistine bir kere gidildiğinde tüm sorunların çözüleceğine inanılır.

Evlilik terapistleri haklıyı ya da haksızı ayırmak yerine çözüm odaklı olurlar ve evlilik terapistlerine başvurulduğunda beklenti içinde olunmamalıdır. Çünkü sadece bir seansla ya da iki seansla çözülemeyecek çiftlerin sorunları olabilir. Terapistlerden alınacak desteklerin çiftlerin yaşamında önemli etkileri olacaktır.

Önemli olan düzenli olarak terapistlere giden çiftlerin, kendi evlilik terapistlerinin istediklerini yapmaları ve sorunların çözülmesine odaklanmalıdır. Zoraki terapistlere gitmek yerine isteyerek gidilmesi sorunların daha hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayacaktır. Evlilik terapisi, terapistler tarafından gerekli görüldüğü sürece devam etmelidir.

Exit mobile version