Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Evde Bayram Namazı Kılınır mı? Diyanet Açıkladı…

Ramazan bayramına saatler varken vatandaşların en çok merak ettiği soru tabi ki “bayram namazı nasıl kılınacak?” sorusu. 16 Mart tarihinden beri camilerde cemaatle namaz kılınması corona virüsü nedeniyle yasak. Bu yasak bayramda da geçerliliğini koruyacak. Diyanet, vatandaş için ‘bayram namazı’ tavsiyeleri verdi. Bayram namazı tek başına kılınır mı? Bayram namazı ne zaman?

BAYRAM NAMAZI CAMİDE KILINABİLECEK Mİ?

Camilerin 12 Haziran tarihinde ibadete açılacağını duyuran Erbaş, 24 Mayıs’ta vatandaşların camilerde Bayram Namazı’nı kılamayacaklarını açıkladı. Yani vatandaşlar Cuma namazındaki gibi Bayram Namazını da maalesef kılamayacak.

Yetkililer Açıkladı!…

Bayramlar hem dini hayatımızda hem toplumsal hayatımızda çok önemli yeri olan, paylaşmanın, bölüşmenin, sevginin, kardeşliğin, dayanışmanın yaşandığı, dostların birbirleriyle görüştüğü, dargınların barıştığı çok önemli zaman dilimleri. Bunları yine yaşamaya çalışacağız; ama bazı kısıtlamalarla yaşayacağız

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar

“Bir Araya Gelmekten Uzak Duralım”

* Bilim insanları bu salgının bir an önce ortadan kalkması için uyulması gereken temel kuralları söylüyorlar. Maske takmak, sosyal mesafeyi korumak, hijyenik şartlara dikkat etmek. Bunlar aynı şekilde dinimizin de emirleridir.

* Komşularımızla hakeza aynı şekilde. Bayramı böyle geçirmeye çalışalım. Yani bayramda bir araya gelmek, ziyafet vermek, hakikaten bunlardan kaçınalım.

* Bayramda evvela bunlara dikkat etmeliyiz. Bayramlaşmalar, sıla-i rahim çok önemlidir; ama mümkünse bu yıl bunları uzaktan telefonla veya başka vasıtalarla dostlarımızı, yakınlarımızı, büyüklerimizi böyle ziyaret edelim.

* Hazreti Peygamber bir Müslümanı tarif ederken ‘diğer insanların elinden, dilinden emniyette olduğu insandır’ der. Buna dikkat etmeliyiz.

“DOĞRU FİİLİ UYGULAMA CEMAATLE KILINMASIDIR

* Peygamber Efendimiz bayramda çocukların, gençlerin, hanımların bayram namazına iştirakini istemiş ve bunu temin etmiş ve bayram namazları daha çok sahrada ‘namazgah’ dediğimiz yerlerde kılınmış.

* Hazreti Peygamber’den bugüne de fiili uygulama bayram namazlarının cuma namazlarında olduğu gibi hep cemaatle kılınmasıdır.

“Bayram Namazı Yerine Duha Namazı”

Hanefi mezhebine göre bayram namazının cuma namazı gibi şartlar taşıdığını söyleyen Sayar,

* Yani Hanefi mezhebinde bayram namazı vaciptir, mutlaka cemaatle camide kılınması gerekir. Bu mezhebe göre insanların evlerinde tek başına veya bir araya gelerek cemaatle bayram namazı kılmaları uygun değildir.

* Dolayısıyla Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz bayram günü erkenden kalkmalarıdır. Sabah namazından sonra Kur’an-ı Kerim okuyarak, tekbir, tehlil getirerek, zikir fikir yaparak beklerler.

* Sonra bizim kerahat vakti dediğimiz yani bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için ‘duha namazı’ kılarlar.

* ‘Kuşluk duha namazı’ zaten her zaman kılınan bir namazdır, yani nafile namazlardan birisidir. Onu kılabilirler, dua ederler, bunu tavsiye ediyoruz. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar.

Sayar, Şafi mezhebinde de doğru olan yine bayram namazının cemaatle camide kılınması olduğunu, öte yandan bu mezhebin içtihadının bayram namazını kaçıran insanların evlerinde tek başına veya cemaat olarak da bayram namazını kılabileceği yönünde olduğunu kaydetti. Sayar, “İsteyen kardeşlerimiz, özellikle Şafi mezhebine mensup olan kardeşlerimiz bu görüşle de amel edebilirler” dedi.

Exit mobile version