Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Dünyadaki En Prestijli 7 Ödül

Dünya’nın en önemli ve kazanılması en zor ödülleri nelerdir? Dünyanın en prestijli ödülü ve ödülleri nelerdir? Kategorize edilmiş bir şekilde gelin beraber inceleyelim.

Sinema – Oscar

Oscar, Akademi tarafından, Amerikan sinemasının bir diğer deyişle Hollywood’ın o yıl içerisinde sinemada yer alan filmlere ve oyunculara, yılın en iyisi olduklarını tescillemek amacıyla verdikleri bir ödül denebilir. İlk olarak 1929 yılında verilmeye başlanan bu ödülün ilk ismi ‘Academy Award of Merit’ yani; (Akademi Liyakat Ödülleri)dir.

Akademi 24 farklı dalda ödül veriyor. Bu dallar;

Gazete ve Fotoğrafçılık – Pulitzer

Pulitzer ödülü, her yıl Amerika’nın New York şehrinde gerçekleştirilen oldukça prestijli bir ödüldür. Columbia Ünivesitesi tarafından gazetecilik, edebiyat ve müzik gibi alanlarda ödüller verilir. Gazetecilikle sınırlandırmak yanlış olur zira Pulitzer fotoğrafçılık da dahil olmak üzere pek çok önemli alanın en prestijli ödül denebilir.

Pulitzer ödülü, 21 kategoride verilmektedir. İşte bu kategoriler;

Motor Sporları – Formula 1 Ödül

Kısaltması F1 olan, asıl adıyla Grand Prix Yarışları yani Formula 1; tek kişilik, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek seviyesini oluşturan yarışlar dizisidir.

F1; bir yıl boyunca, her birine Grand Prix adı verilen ve farklı ülkelerde özel yollarda koşulan yarışlar bütününden oluşur. Yıl sonunda toplanan puanlara göre Pilotlar Şampiyonluğu ile Takımlar Şampiyonası (Otomobil Yapımcıları Birinciliği) ödül ve ödülleri sahiplerini bulur. Dünya üzerinde merakla beklenen ve milyonlarca tutkunu olan bir yarıştır.

Spor – Olimpiyatlar

Olimpiyatlar, her dört yılda bir kere yapılan, dünyanın en önemli spor karşılaşmaları. Pek çok ülkeden amatör ve profesyonel atletler, her defasında farklı bir devlette yapılan yaz ve kış olimpiyatlarında birbirleriyle mücadele ederler. Olimpiyatların tarihi 2700 yıldan daha eskiye dayanıyor.

Eski Yunan’dan süregelen bu gelenek, 1896’da modernize edilip tekrar canlandırılmasından bu yana kesintisiz devam etmektedir.

Olimpiyat kategorilerine ve federasyonlara buradan ulaşabilirsiniz.

Müzik – MTV Ödül – Ödülleri

MTV Avrupa Müzik Ödülleri, çok eski olmamakla beraber, 24 Kasım 1994 tarihinden bu yana her sene sahiplerine verilen en prestijli ödüllerden birisidir. Grammy’den (1957) tam 37 sene sonra düzenlenmeye başlanan bir organizasyondur. 1994 yılının ödül töreni Berlin Duvarı’nın yıkılışından tam beş yıl sonra Berlin’de bulunan ve şehrin simgelerinden biri haline gelen Brandenburg Kapısı’nda düzenlendi. Ülkemizde Ceza, MTV ödülü kazanan ilk Türkçe Rap sanatçısıdır.

Ödül en çok; Justin Bieber(16) ve ünlü rapper Eminem(14) tarafından kazanılmıştır.

Futbol – Dünya Kupası

FIFA şirketinin düzenlediği ve organize ettiği Dünya Kupası, 4 senede bir düzenlenen dev bir futbol organizasyonudur. 1930 yılında yapılmaya başlanan turnuva 1942 ve 1946 yılında İkinci Dünya Savaşı nedeniyle yapılamadı.

Fifa Dünya Kupası’na Dünya üzerindeki 199 milli takım Dünya Kupası’na gitmek için 2 sene boyunca karşılaşmalara çıkarlar ve mücadele ederler. Bugüne kadar yapılan 20 şampiyonadaki en fazla başarıya sahip olan takım kupayı 5 kez kazanan Brezilya’dır.

Exit mobile version