Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Dünyanın En Pahalı 10 Atı

Dünyanın en çok takip edilen sporlarından biri At biniciliği ve At yarışlarıdır. Bu yazımızda sizlere dünyanın en pahalı 10 atını tanıtıyoruz!

Plavius – 9,2 Milyon Dolar

Plavius, Godolphing Racing tarafından getirilmiş ve ardından Birleşik Arap Emirlikleri başkan yardımcısı tarafından 2006 senesinde fazlasıyla yüksek bir miktara satın alınmış olan at yüksek beklentileri karşılayamamıştır.

Değerli atın kariyerinde 18 yarış, 2 birincilik ve 2 showjumping kaydı vardır ve yalnızca 41.572 dolar kazanmıştır. Jübilesini yaptığı son maçını da 13.sırada tamamlamıştır

Jalil – 9,7 Milyon Dolar

Amerikan safkan bir at olan Jalil, 2004 senesinde Kentucky’de doğdu ve Plavius gibi Godolphing Racing’e satıldı. Bunun yanı sıra Plavius’tan çok çok daha iyi bir yatırım haline geldi zira Jalil, Maktum Challange Stakes’te kazanmasını bildi ve kariyerini 327.324 dolar kazançla sonlandırdı.

Snaafi Dancer – 10,2 Milyon Dolar

10,2 Milyon dolar ile kendi zamanının en pahalı atı unvanına sahip olan Snaafi Dancer, büyük bir damızlık şirketi olan Aston Upthorpe Damızlık tarafından satın alındı. Soyu Kuzey Dancer olan ve tüm zamanların en üretken damızlık atı olarak anılan Snaafi Dancer, inanılmaz bir yarış atı ve daha sonrasında damızlık olacağı düşünülerek satın alındı. Beklentilerin aksine Snaafi Dancer yarışlarda fazlasıyla yavaştı ve at yaralandıktan sonra doğurganlıkla ilgili de problemi olduğu ortaya çıktı.

Meydan City – 11,7 Milyon Dolar

Meydan City, 2006 senesinde bir açık artırmada 11,7 milyon dolara satıldı. Ne yazık ki, Meydan City, hayal kırıklığı yaşatan inanılmaz pahalı atlardan biriydi. Meydan City, tüm kariyeri boyunca yalnızca 1360$ kazanmıştır.

Seattle Dancer – 13,1 Milyon Dolar

İrlandalı Aygır olan Seattle Dancer, satılan en pahalı tay olmasıyla dünya rekoru kırmış bir at diyebiliriz. Seattle Dancer’ın soyu 1971 İngiliz Triple Crown’un kazananı olan at Nijinsky’den geliyordu.

Kariyeri boyunca yalnızca 2 yarış kazanmıştır. Seattle Dancer, üreme atı olarak çok daha karlı bir yatırım oldu. 1988 yılında yarışı bıraktıktan sonra Seattle Dancer, 37 farklı yarış atının doğmasına sebep oldu. Hayatında 181.808 dolar kazanmış olan at 2007 yılında geçirdiği bir kalp krizi sonucu öldü.

Palloubet d’Hallong – 15 Milyon Dolar

Bir show jumping yani bir gösteri atı olarak satılan Palloubet d’Halong, 15 Milyon Dolar ile satılan en pahalı gösteri atı ünvanını elinde tutuyor. At, Dutch Olympic Gold Medallist’te Jan Tops tarafından satın alındı. Qatar takımının teknik direktörlüğünü yapan Jan Tops’un atı karısı için alındığı zannedilse de sonralarda ortaya çıkan gerçek; atı yarışlar için aldığıydı.

Green Monkey – 16 Milyon Dolar

Bu zamana kadar açık artırmada satılan en pahalı safkan tay rekorunu elinde tutan Green Monkey, efsanevi Kuzey Dancer soyundan geliyor. Soyundan ötürü kendisinden inanılmaz başarılar beklenilen Green Monkey beklentilerin aksine yalnızca 3 yarış kazanabiliyor. Kariyeri boyunca kazancı 10.440 dolardır ve sonrasında 5.000 dolar ücret ile damızlık at olarak Florida’da yaşamıştır. Bahsi geçen at, at yarışı tarihinin en büyük ve en pahalı yatırımlarından biridir şüphesiz.

Totilas – 21 Milyon Dolar

Görüntüsüyle insanlarda hayranlık duygusu uyandıran ve şimdiye kadar satılan en pahalı binici atı olarak anılan Totilas, yüksek fiyatının hakkını veriyor. Totilas, dünyadaki en seçkin binici atı olarak kabul edilir. Hollandalı at, yarışma sırasında aldığı puanlar ile sayısız rekor sahibi olmuştur ve bir yarışmada 90 üzerinde puan alan tek at olarak bilinir.

Bir dönem, Totilas ve Edward Gal adlı binici dünyada bir rock yıldızından daha ünlüydü. 2011 yılında Totilas 21 milyon dolara Alman bir iş adamı tarafından satın alındı.

Shareef Dancer – 40 Milyon Dolar

Bir yarış atı olan Shareef Dancer, beş yarışta 246.463 dolar kazanç sağlamıştır. Shareef Dancer, 1983 senesinde 40 milyon dolar gibi bir ücrete Dubai Emiri tarafından satın alınmıştır. Efsanevi Kuzey Dancer soyundan gelen Shareef Dancer’ın baş damızlık atı olması planlanıyordu. 2 milyonu aşan kazancı ile Shareef Dancer’ın oldukça karlı bir kariyeri vardır ve kendi soyundan gelen birçok at gibi o da başarılı olmuştur.

Fusaichi Pegasus – 64 Milyon Dolar

Dünyanın en pahalı satılan atı olan Fusaichi Pegasus, oldukça önemli bir yarış atı oldu. Pegasus, 2000 yılında Kentucky Derby’i kazandı ve dokuz startı, altı galibiyet ve iki kayıpla yarış kariyerini noktaladı. Fusaichi Pegasus kariyeri boyunca 1.994.400 dolar gibi devasa bir miktar kazandı. Yarışı bıraktıktan sonra Fusaichi Pegasus, Shareef Dancer’in soyundan gelen son attı.

Dünyanın en büyük safkan damızlık işletmesi olan İrlandalı damızlık Coolmore Stud tarafından 2000 yılında Pegasus, 64 milyon dolara satın alındı. Başlangıçta onun damızlık ücreti 150.000 dolar olarak belirlense de Pegasus üreme atı olarak hayal kırıklığı yaratan kariyerden sonra, 7000 dolar damızlık ücretiyle Kentucky’de yaşamaya başladı.

Bonus – Frankel – 110 Milyon Euro

20 Ekim Cumartesi saat 18:05’de son yarışını, yani jübilesini yapmış ve kazanmış olan efsanevi at Frankel, kariyeri boyunca bir kez olsun geçilmemiş olan atlardan biridir. Kariyeri boyunca alışmadığı daha önce görmediği koşularda yarışmış ve hiçbirinde yenilmemiş olan Frankel, otoritelerce dünyanın en iyi yarış atı olarak görülüyordu. Damızlık olarak da mükemmel bir örnek oldu. 110 Milyon Euro’luk değeriyle sahibi olan Suudi Arabistan Prensi Halit Abdullah’a inanılmaz paralar kazandırmıştır.

Exit mobile version