Black Mirror dizisinde geçen teknolojiler bazı kullanıcılar tarafından merak edilen bir konu oldu. Konumuzda bu detaylardan bahsedeceğiz.
Black Mirror, 4 Aralık 2011 tarihinde yayınlanmaya başlayan ve günümüzde 2016 yılından beri Netflix’te olan bir Birleşik Krallık dizisi. Şu ana kadar 5 sezon ve 22 bölüm ile ekranlara gelen dizi, teknolojiyi hicivsel bir dille anlatıyor. Yani teknolojinin ne gibi zararlarının olabileceğini insanlara gösteriyor.
Bilim kurgu tarzı bir yabancı dizi olan Black Mirror ile ilgili yapılan son çalışma 28 Aralık 2018 tarihinde yayınlanan Bandersnatch bölümü oldu. Bu bölümü diğer bölümlerden ayıran en önemli özelliği interaktif olmasıydı, yani kullanıcılar senaryoyu seçim yaparak değiştirebiliyordu.
Black Mirror dizisinde geçen bazı teknolojiler
Black Mirror dizisinde yer alan teknolojilerden birisi genetik verilerin kopyalanması ve bilgisayar ortamına aktarılıp o verinin gerçek bir insana dönüştürülmesi oldu. Bu teknoloji birkaç bölümde yer almıştı. Örneğin bir bölümden örnek vermek gerekirse bir insanın DNA ve beyin verilerini bilgisayar ortamına kopyalayan kişi daha sonra bu verileri sanal bir insana dönüştürüyordu. Sanal insan, o kadar gerçekçi konuşuyordu ki sanki bilgisayar değil adeta gerçek bir canlıydı. Gelecekte böyle bir teknoloji olur mu bilinmez fakat bu konuda çalışmalar devam ediyor.
Black Mirror dizisinde geçen teknolojiler arasında beyin içerisindeki bazı verileri silme teknolojisi de bulunuyor. Bir bölümde bununla ilgili bir konu yer alıyor. Spoiler olmaması açısından konuya çok girmeyeceğiz. Beyin içerisindeki bir anıyı silme teknolojisi henüz mümkün değil fakat beyinden bilgisayara bazı verileri çekme işlemi şu anda yapılabiliyor.
Dizide dikkat çeken detaylardan birisi de bir bölümde ölen bir insanın tekrar canlandırıldığı görülmüştü. Yalnızca telefonda sohbet ve görüntülü olarak değil aynı zamanda canlı canlı vücut olarak da oluşturulabiliyordu. Yapay zeka ölen bir insanın verilerini sosyal medya hesabını ve internet sitesindeki aktivitelerini inceleyerek topluyordu ve buna göre konuşuyordu. Günümüzde sohbet ortamında böyle bir yapay zekanın geliştirilmesi mümkün fakat yapay bir insanın üretilmesi henüz gerçekleştirilmeyen bir buluş.