Site icon Yayagecidi.com I Sosyal İçerik Sitesi

Aşure Tarifi

aşure tarifi aşure nasıl yapılır

Aşure’nin ortaya çıkışının Hz. Nuh tufanı ile başladığına inanılır. Aşure yüzyıllardan günümüze kadar yapılıp bir gelenek haline getirilmiştir. Muharrem ayının 10. gününden başlayarak Aşure pişirilir ve dağıtılır.

Aşure geleneği, Muharrem ayına özeldir.
Muharrem ayının 10. gününe ‘Aşure Günü’ denmesinin nedeni ‘Aşura’ Arapçada 10 manasına gelen aşara kelimesinden türemiştir. Ancak zamanla bu kelime toplumumuzda Aşure olarak değiştirilmiştir.

Bir inanışa göre Hz. Nuh’un oğulları olan Sam, Ham ve Yasef kendisine iman etmelerine karşın diğer asi oğlu Kenan ve kavminden pek çok kimse ona inanıp iman etmez.
1000 seneden fazla Allah’ın emirlerini kavmine tebliğ etmesine karşın ne yazık ki Nuh peygamber, çok zulme uğrar ve inanmayanların alaylarına maruz kalır. Sonunda kavmini Allah’a şikâyet eder. Allah (c.c.) , Nuh peygambere çok büyük bir gemi yapmasını söyler. Ve ona yardım etmesi için melek Cebrail’i ona gönderir. Nuh peygamber emre itaat ederek çok büyük bir gemi yapar ve kendisine iman eden ne kadar mümin varsa onları gemiye bindirir. Her cinsten birer çift hayvanı da yanlarına alır.
Ve Allah sonunda büyük tufanı kopartır. Gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Bu sırada büyük gemi hareket eder. Sadece gemiye binen müminler kurtulur.
Gemi aylarca suda kalır. Bu zaman süresince yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar.

Geriye kalan yiyecekleri bir kazanda toplayarak bir çorba pişirmeye başlarlar. İşte o zamanda yapılmış çorbaya bugün ‘Aşure’ diyoruz. Aşure’nin hikayesi de bir rivayete göre bu hikayeye dayanmaktadır. Aşure yüzyıllardan günümüze kadar değişmeyen bir gelenek haline gelmiştir. Osmanlı zamanında da bu aya çok önem verilirdi. Muharrem ayının 10. günü oruçla başlanır ve kazanlarla aşureler yapılıp eşe dosta, konu komşuya ikram edilirdi. Hatta aşure dağıtan gönüllü “aşure sebilcileri” fakire, fukaraya aşure dağıtırdı.
Muharrem ayı dinimiz açısından önemli olan pek çok hadisenin de yıl dönümüdür.
Allah yeryüzünü ve gökyüzünü bu ayda yaratmış, birçok peygamberine yine bu ayda olan Aşure gününde özel ihsanlar sunmuştur. Ayrıca islam dini açısından önemli olan pek çok olay yine Muharrem Ayı’nın 10. gününde gerçekleşmiştir. Aşure günü bu ayın onuncu ve en özel günüdür.
Allah-u Teala, birçok duaları bu günde kabul buyurmuştur. Bu yüzden İslam dininde bu güne büyük kıymet atfedilir. 

Aşure için gereken malzemeler;

Yapılışı;

Aşure için nohut ve fasulye ayrı ayrı pişirilir. Buğday iyice yıkandıktan sonra ayrı derin bir tencereye alınır ve 10 dakika kadar sıcak suda kaynatılır. Buğday kaynarken çıkan sarı su süzülür. Aynı süzme işlemi 2 kere daha tekrarlanır. Süzme işleminden sonra buğdayın üzerine biraz daha su ilave edilir ve 50 dakika kadar daha pişmeye bırakılır. İyice pişen buğday, nohut, fasulye, doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinç ile 15 dakika daha kaynatılır.

Ardından sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, çam fıstığı, portakal kabuğu, karanfil ya da tarçın suya eklenerek tekrar 15 dakika kadar kaynatılır. Aşure pişirirken dikkat edilmesi gereken 3 litre kadar su kullanımıdır. Pişirme işlemi esnasında yanınızda sürekli kaynar su bulundurmaya özen gösterin. Kaynama işlemi bitince aşureyi kaselere alarak, üstünü nar, tarçınla antep fıstığı ya da dövülmüş fındıkla süsleyebilirsiniz.

İlgini Çekebilecek Yazılar;

Exit mobile version